13817

Pasivna AB hiša

Izdelava načrta gradbenih konstrukcij (statika, armaturni in opažni načrt), nadzor gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del ter inženiring v izvedbi

Sodobna enodružinska, enoprostorska hiša z velikim pritličnim prostorom, ki je z galerijo povezan z drugo etažo, je izvedena v pasivnem standardu. Ima veliko stekleno površino orientirano na jug, s pogledom na vrt. Ogreva se s pomočjo toplotne črpalke, za svež zrak v notranjosti pa skrbi rekuperator. Objekt je armiranobetonske izvedbe. Ker gre za pasivno hišo, smo za njeno izvedbo koristili sredstva ekosklada.

V sodelovanju z arhitekturnim birojem ATELJE AMBIENTA d.o.o., ki je izdelalo porjektno dokumentacijo, smo izdelali načrt gradbenih konstrukcij, ki zajema statični izračun, armaturni načrt, opažni načrt, ter delavniški načrt. Skupaj smo pri projektiranju uspešno reševali zapletene konstrukcijske detajle, ki jih pri tem objektu ni manjkalo.

Poglejmo nekaj zanimivejših detajlov s katerimi smo se srečali pri projektiranju:

Zaradi investitorjeve želje po čimbolj odprtem pogledu, brez preprek, skozi veliko panoramsko steno na južni strani objekta, bi bili klasični AB stebri prevelikih dimenzij, jekleni stebri, pa nebi bili dovolj togi, zato smo uporabili kombinacijo obojega (sovprežni stebri). Tako smo s kombinacijo jeklenih stebrov, v katerih je bil vlit beton, izkoristili prednosti obeh materialov, vitkost, ki jo nudi jeklo, in togost, ki jo nudi beton. Te stebre smo nato skrili v okenski okvir tako da celotna razpetina izgleda kot da stebrov ni.

Ker ima objekt iz praktičnih in vizualnih razlogov veliko konzolnega napušča in je AB izvedbe, bi to pomenilo velike toplotne mostove. Toplotnim mostovom smo se izognili, z uporabo toplotnoizolativnih košar, na stiku konzolnega napušča in objekta.

Impozantne vitke stopnice, same po sebi nebi bile dovolj statično stabilne, zato smo ograjo stopnic domiselno izvedli tako, da predstavlja del nosilne konstrukcije stopnic.

 

Po zaključeni fazi projektiranja, smo objekt spremljali skozi celotno obdobje gradnje. Izvajali smo strokovni nadzor, nad gradbenimi, obrtniškimi in inštalacijskimi deli ter koordinacijo izvajalcev (inženiring v izvedbi).

DSC_0325

Javne sanitarije Ljubljanki grad

Izvedba gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del, ter izdelava PID

Za Javni zavod Ljubljanski grad smo izvedli gradbena, obrtniška in instalacijska dela pri prenovi javnih sanitarij ob zgornji postaji vzpenjače. Prenova je vključevala odstranitev vseh materialov do gole AB konstrukcije in izvedbo sten po sedanjih tlorisih. Izvedli smo novo električno napeljavo, vodovodno in kanalizacijsko napeljavo, talno ogrevanje in prezračevanje. Izvedli smo hidroizolacijo stropa (objekt je delno vkopan) z notranje strani s premazom z vodotesnim materialom XYPEX globoke penetracije in kristalizacije z lastnostjo samo-celjenja. Nove stene so izvedene z Aquapanel plošč na posebej ojačani konstrukciji, ki je bila potrebna zaradi uporabe velikoformatnih (100×300 cm) stenskih keramičnih plošč. V sanitarijah smo izvedli spuščen strop, ki omogoča indirektno osvetlitev. Kompletna osvetlitev je izvedena z LED svetili. Sanitarije smo opremili z so potrebno opremo in izvedli slikopleskarska dela.

Po zaključku prenove smo idelali tudi projekt izvedenih del, navodila za obratovanje in vzdrževanje, ter dokazilo o zanesljivosti.

FUJI4109

Prenova hiše v centru mesta

Menjava strehe, električnih inštalacij in adaptacija sanitarij

V centru mesta smo za tujega investitorja prenovili in preuredili hišo, ki se nahaja v atriju večstanovanjskih okoliških stavb. Dostava materialov in izvedba je zaradi omejenega dostopa predstavljala izziv. Potrebno je bilo veliko prilagajanja, kratek časovni rok za izvedbo, pa je zaradi selitve naročnika vse skupaj še otežil. Prenovo, ki je obsegala menjavo strehe, osvežitev fasade, kompletno rekonstrukcijo kopalnice, prilagoditev elektroinštalacij, izdelavo stopnišča in postavitev suho-montažnih sten, smo zaključili v dogovorjenem roku.

DSC_0664

Sidranje plošč za konzolna dvigala

Sidranje plošč za konzolna dvigala v proizvodnji z izračunom ter izborom sider

Izdelali smo statični izračun in armaturni načrt za temelje konzolnega dvigala v industrijskem objektu. Izdelali izračun in izbrali sidra za sidranje jeklenih plošč konzolnih dvigal. Temelje in sidranje smo kasneje tudi izvedli.

DSC_0374

Vratarnica

Izdelava kovinske skeletne vratarnice.

Izdelali smo vratarnico čistih sodobnih linij. Konstrukcija je kovinska, obložena s steklom in kompaktnimi ploščami. Zaradi umestitve v omejen prostor, je bila potrebna natančna izdelava delavniških risb in konstrukcije.

HARCO_monstera_bistro_5

Monstera bistro

Izvedba gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del


Za Bineta Volčiča smo v centru Ljubljane izvedli gradbena, obrtniška in instalacijska dela pri izgradnji lokala Monstera bistro. Prenova je vključevala odstranitev osrednje zidane stene z obokom in nadomestitev z jeklenim nosilcem, odstranitev sten sanitarij in izvedba sten po sedanjih tlorisih. Izvedli smo novo plinsko ogrevanje z radiatorskimi sevali, izvedli kompletno prenovo vodovodne in kanalizacijske napeljave ter zamenjavo električne instalacije. V lokalu smo izvedli nove omete, menjavo stavbnega pohištva in izvedli slikopleskarska dela.

Vir slik: RTV SLO, MMC

Več na:

http://www.rtvslo.si/tureavanture/kulinarika/prostor-in-pol-monstera-eko-trendovski-bistro-bineta-volcica/395686

https://www.facebook.com/monsterabistro/

Stanovanje center 8

Obnova stanovanja v centru Ljubljane

Izvedba gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del


V centru Ljubljane smo obnavljali stanovanje v starejši večstanovanjski stavbi. Prenova je vključevala odstranitev vseh ometov in tlakov ter izvedba novih. Prav tako so se zamenjala okna in vrata, izvedli spuščeni stropov, obloge ter elektro in strojne inštalacije.

Končni izgled stanovanja je zamisel investitorja, ki je vključil stare iz kamna zidane stene v moderno bivalno okolje. Z led osvetljavo se pričara ambientalna osvetlitev. Velik poudarek se je namenil izvedbi zvezdnatega neba nad posteljo ter v kopalnici. Zvezdnato nebo je izvedeno z optičnimi vlakni, ki projicirajo svetlobo čez pobeljeno površino.

Vsi detajli, ki si jih je zamislil investitor, v razmeroma majhnem stanovanju izpopolnijo prostor do perfektnosti.

20160201_120617

Industrijski tlak uvozne rampe Ljubljanski grad

Izvedba gradbenih in obrtniških del


Na Ljubljanskem gradu smo uredili uvozno rampo na servisnem vhodu. Izdelali smo betonski industrijski tlak. Tlak se je od obstoječe plošče ločil s PVC folijo. Betonska mešanica izdelana po posebni recepturi se je nato razprostrla po prostoru. Vrhnja plast betona se je obdelala s kvarcnim posipom. Klančina se je zaradi zagotovitve protidrsnosti še finalno metličila.

adaptacije

Adaptacija poslovno skladiščnih prostorov KANDEX, Trzin

Izvedba gradbenih, obrtniških in inštalacijskih del


V industrijski coni Trzin smo za investitorja Kandex d.o.o., urejali poslovne prostore v industrijski coni Trzin. Iz nekdaj avtomehanične delavnice in pisarniških prostorov je tako nastalo skladišče ter razstavni prostor za izdelke, ki jih trži naročnik. Predelava je obsegala rušenje sten, armiranje ter betoniranje nosilnih sten, zamenjavo tlakov, zamenjavo stropov, prenovo elektro in strojnih inštalacij.

Energetska sanacija

Energetska sanacija večstanovanjskega bloka

Izvedba gradbenih in obrtniških del

V mesecu septembru smo začeli z energetsko sanacijo večstanovanjskega bloka v Ljubljani.

Stanovanjski blok je starejše izvedbe brez toplotne izolacije. Zaradi velikih izgub pri ogrevanju, so se stanovalci odločili, da izvedejo sanacijo fasadnega ovoja. Za izboljšanje toplotnih karakteristik objekta bomo vgradili grafitni stiropor v debelini 13 cm. Omenjena debelina stiropora je zadostna za pridobitev sredstev Ekosklada.

Pri izvedbi smo pozorni tudi na požarno zaščito objekta. Nad okni bomo tako izvedli pas iz kamene volne, ki preprečuje prenos okna iz spodnje na zgornjo etažo.